12 Kasım 2010 Cuma

EL AÇMASI BÖREK




 
Bayramda gelecek olan kızım için hazırlıklar başladı.

Malzemeler:
1 bardak yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un

istenilen iç malzemesi
Arasına sürmek için:
2 kaşık tereyağ, 1/2 çay bardağı sıvıyağ
üstüne sürmek için:
2 yumurta
2 kaşık yoğurt
2 kaşık sıvıyağ
kıymalı iç harcı:
1/2 kg. kıyma
4 baş soğan
1 kaşık margarin
tuz
karabiber

Yapılışı:

1-Unun ortası açılır. Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, kabartma tozu ve tuz konur. Aldığı kadar un ilavesiyle hamur yapılır.
2-Yumurtadan biraz büyük bezelere ayrılır. dörderli gruplar yapılır.
3-Her beze tabak büyüklüğünde açılır. Aralarına birer kaşık yağ sürülerek 4 yufka üst üste konur en üstüne yağ sürülmez. Dördü beraber açılır.


4-Üstüne iç malzemesi yayılır. Karşılıklı uçlardan başlayarak rulo yapılır. ortadan ikiye kesilir. ( bir yufkadan iki ayrı rulo elde edilir.)

5-Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
6-Üstüne yumurta sarısı, sıvıyağ ve yoğurt karışımı sürülür.

7- Önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir.

Kıymalı iç harcının yapılışı:
1- Kıyma tencereye konur önce harlı sonra kısık ateşte kavrulur.
2-Suyunu çekince ince kıyılmış soğanlar ilave edilir soğanlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
3-Yağı, tuzu ve karabiberi ilave edilir bir kaç kez karıştırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails